Aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
KLASİSİZM
Eski Yunan ve Latin edebiyatını biçim ve içerik (konu) açısından örnek aldılar. Gelip geçici duygular yerine önem verdiler. Sanatta kusursuzluğu aradılar. Değişmez tipler ortaya koyarak insanın doğasını, gerçek kişiliğini işlediler. Ahlak ve erdem önemsediler. Konudan çok önem verdiler. Dili titiz kullandılar. Kaba ve argo sözlere yer ver­mediler. Kahramanlarını üst tabakadan seçtiler. Soylu kişilerin hayatından ve mitolojiden seçtikleri konuları tekrar tekrar işlediler. Daha çok eser veren sanatçılar üç birlik kuralına bağlı kaldılar. Bila, La Fonta ine, Raci’ne, Cornell’e klasisizmin batı edebiyatındaki en önemli temsilcileridir. Edebiyatımızda ise ve klasisizmin temsilcisi olarak kabul edilirler.

ROMANTİZM
1789'da elde edilen özgürlük ve gelişen milliyetçilik duyguları klasisiz-min kurallarından sıkılan sanatçılar için yeni bir imkân sunmuştur. Yunan ve Latin mitolojisi yerine yönelen sanatçılar aklın yerine önem-semişlerdir. Günlük hayatın içinden konuları da işleyen sanatçılar, tabiat güzelliklerini ve yaşamdaki zıtlıkları hayallerini de katarak anlattılar. Klasiklerden farklı olarak eserlerde kişiliklerini gizlemediler. Karamsar bir hava bulunan eserlerde günlük konuşma dilini süslü ve özentili kullandılar. Roman türünde yaygınlaşan romantizmin tiyatroda yeni bir tür olan dramın gelişmesini sağlamıştır. Victor Hugo, J. Jack Rousseau, Goethe, Lamartine ve Rus edebiyatınından birçok sanatçı romantizm akımından etkilenmiştir. Türk edebiyatında Ahmet Mithat Efendi, , romantizm etkisinde kalmışlardır.

REALİZM
Duygu ve hayal yerine önemsenmiştir. Gerçek hayatın içinden konular ve kah­ramanlar seçilir. Romancı gerçekleri bir ile aktarır. Dilde, anlatımda ve biçimde titiz davranan sanatçı toplumu eğitmek yerine "" kullanır. Kendi kişiliğini gizleyen yazar için gözlem ve belge en önemli kaynaktır. Çevre tasvirleri, kahramanların kişiliklerini anlamak açısından gerekli görülmüş ve geniş yer verilmiştir. Uzun psikolojik tahliller yapılmıştır. Stendal, Balzac, G. Flaubert, Tolstoy realizmden etkilenen en önemli sanatçılardır. Edebiyatımızda da Samipaşazade Sezai, , bu akımından etkilenmişlerdir.